Werknemers schatten toekomst somberder in dan werkgevers

Grootschalige studie Indeed peilt naar evolutie arbeidsmarkt in België en buurlanden

8 december 2020 – Ruim 60% van de Belgische werkgevers heeft vertrouwen in de evolutie van de arbeidsmarkt volgend jaar. Dat blijkt uit het internationale onderzoek ‘Global Sentiment Survey: Employment in a Time of Crisis' van Indeed, de nummer 1-vacaturesite ter wereld en in België, bij werkgevers en werknemers. Opvallend, in onze buurlanden zijn de werkgevers duidelijk minder optimistisch. En ook de Belgische werknemers zelf zien de toekomst somberder in. Slechts een kwart is hoopvol gestemd over de arbeidsmarkt in 2021.

Eenzelfde houding zien we terug als het over carrièreperspectieven en mogelijkheden tot salarisverhoging gaat. Ook daar hebben Belgische bedrijven duidelijk een optimistischer toekomstbeeld dan hun collega's over de grens. Een op de twee Belgische werkgevers ziet volgend jaar meer carrièremogelijkheden of een kans op een hoger salaris voor het personeel,” zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux. ​

Bij de personeelsleden zelf is maar een op de vijf daarvan overtuigd. Nog minder van hen (17%) verwacht volgend jaar een salarisverhoging.

Vier op de 10 bedrijven willen in 2021 meer aanwerven dan voor corona

De coronacrisis heeft er bij de werknemers stevig ingehakt. 6% vreest voor ontslag om economische redenen in 2021 én vindt dat de overheid niet genoeg bescherming biedt in dat geval. Meer dan de helft van de werknemers stipt ‘werkzekerheid’ dan ook aan als prioriteit voor volgend jaar. Vier op de tien Belgen zijn overigens bereid om een deel van hun verloningspakket af te staan voor die werkzekerheid; 20% is daar niet toe bereid.

Een kwart van de Belgische werknemers staat open voor een nieuwe job maar geeft aan niet actief op zoek te zijn. Bijna een op de drie is gelukkig in zijn huidige job en is niet van plan om in 2021 van baan te veranderen. Doet de meeste Belgen (41%) wel lonken: een hoger salaris. Ook opmerkelijk: garanties over thuiswerk overtuigen amper 1 op de 10 werknemers om van job te switchen. ​

Bedrijven zijn ook hierover optimistischer dan hun personeel.

42% van de Belgische bedrijven plant in 2021 minstens evenveel of zelfs meer mensen aan te werven dan het geval was voor de coronacrisis. Dat is iets meer dan in de buurlanden”, aldus Vissers. “Tegelijk zegt ruim 5% van de Belgische bedrijven volgend jaar geen personeel te zullen rekruteren, en bijna 3% vreest zelfs mensen te moeten ontslaan. Opnieuw zijn in België werkgevers optimistischer in hun perspectief dan in Nederland, Frankrijk of Duitsland.

Werkplek van de toekomst

Indeed peilde ook naar de werkplek van de toekomst: hoe moet die eruit zien anno 2021? Weinig verrassend, zowel werknemers als werkgevers zetten meer aandacht voor hygiëne, gezondheid en veiligheid voorop. Ook nummer twee op het lijstje sluit aan bij de verwachtingen: meer aandacht voor welzijn en mentale gezondheid op de werkvloer. In onze buurlanden is dat overigens niet anders.

Verder geven werkgevers aan dat een flexibele manier van werken (32%) steeds belangrijker wordt, net zoals leidinggevenden die zich meer aanpassen aan de verplichtingen van hun teamleden buiten het werk om (31%) en minder verwachtingen t.a.v. werknemers om voor het werk te pendelen of te reizen (30%). Langs werknemerszijde verwacht bijna een op de vijf een meer menselijke benadering op het werk.

Tot slot keek Indeed ook naar de houding omtrent vernieuwende trends op de arbeidsmarkt, zoals een 4- i.p.v. 5-daagse werkweek als norm, onbeperkte vakantie en onbetaalde sabbaticals. Belgische bedrijven hinken hier lichtjes achterop. Zo zegt 16% van de Belgische werkgevers hiervoor open te staan, terwijl dat in Nederland 24% is.

14% van de Belgische werknemers is vragende partij voor deze trends, net zoals in Nederland. In Frankrijk is dat zelfs maar 8%. Ter vergelijking: in de VS of in Australië ziet 18% van de werknemers dit moderne, flexibele werken als de toekomst, terwijl de werkgevers er zelfs nog meer van verwachten (24% in de VS, 28% in Australië).

Over dit onderzoek

Indeed bevroeg in België 1000 werknemers en 250 werkgevers in november 2020. Dezelfde bevraging gebeurde bij 17.500 personen uit 14 landen (1000 werknemers en 250 werkgevers in ieder land). Behalve in België werd het onderzoek ook uitgevoerd in het VK, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Mexico, Brazilië, de VS, Ierland, Australië, India, Singapore en Canada.

Perscontact:

Gunther De Backer

Gunther De Backer

Partner, Backstage Communication

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Indeed

Indeed is de nummer 1-vacaturesite ter wereld en in België, en helpt werkzoekenden in meer dan zestig landen en in 28 talen bij het vinden van miljoenen vacatures via de (mobiele) website of de Indeed-app. Maandelijks bezoeken meer dan 250 miljoen mensen Indeed voor het zoeken naar vacatures, het plaatsen van hun cv en het onderzoeken van bedrijven (bronnen: SilkRoad & iCIMS). Ga voor meer informatie naar be.indeed.com/about.

Neem contact op met

124 St. Stephen’s Green Dublin 2 Ireland

+32475903909

[email protected]

be.indeed.com